T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Hüseyin Ak İlkokulu

e-güvenlik Eylem Planı

HÜSEYİN AK  İLKOKULU e-Güvenlik (e-Safety) POLİTİKASI VE AMAÇLARI

 

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte her okulun Okul Güvenlik Politikasının olması kaçınılmaz olmuştur. Çünkü paydaşlar günümüzde okul binasından çok çeşitli şekillerde internete erişebilirler. Günlük hayatımızın bir parçası olarak hepimiz dijital teknolojilerle yaşıyoruz. Çocuklarımızın dijital teknolojiler aracılığıyla mevcut olan fırsatları en iyi nasıl kullanacaklarını bilmelerini sağlamak için, artık bunları nasıl kullanacaklarını bilmek ve anlamak gerekiyor. Bunun mümkün olan en güvenli şekilde ve en güvenli ortamda yapılmasını sağlamak için, öğrencilerimizin evde, okulda veya dışarıda ya da arkadaşlarıyla ya da yalnız olduğu zaman, dikkatini çeken açık ve özlü bir Güvenli İnternet Okul Politikasına sahip bir okuluz.

 

 

A.  ÖZETLE E-GÜVENLİK (E-SAFETY)POLİTİKAMIZ:

 

1.   Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda etkileşimli tahta ve Fatih internet erişim ağı vardır. Ders anlatımlarında eba eğitim portalından sıklıkla yararlanılmaktadır. Fatih internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiylekullanılmaktadır.

 

2.   Okulumuzun internet sitesi, facebook, instagram gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarakpaylaşılmaktadır.

 

3.   Etkileşimli tahtalar güvenlik kurulumu ile öğretmenlerin kontrolündekullanılmaktadır.

 

4.   Rehberlik servisi tarafından, 1-4 . Sınıflara düzenli olarak, BİT bağımlılığı, BİT'nin doğru ve güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler verilmektedir. Bu seminerler BİT uzmanları ve okulumuzun FATİH projesi koordinatör öğretmenleri ve okul web ekibimiz görevlileri tarafındanverilmektedir.

 

5.   Okulumuzda BİT doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolarbulunmaktadır.

 

6.   Okulumuzda etkileşimli tahtalar, fatih erişim ağı ve eba eğitim portalı kullanımının yoğun olması nedeniyle zümre öğretmenleri tarafından her zümrede BİT'nin doğru ve güvenli kullanımı, yapılan alıntıların derslere ve ödevlere aktarımı(kaynak kullanımı) ile ilgili kararlar alınmakta ve öğrenciler bu yöndebilgilendirilmektedir.

 

7.   Okulumuzun öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber Zorbalık, BİT'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimleralmıştır.

 

8.   Okulumuzda "Daha Güvenli İnternet Günü"kutlanmaktadır.

 

9.  Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, güvenliweb.org.tr. sitesi ve buradan alıntılanan öğrenci ve velilere yönelik videolar ve afişler yer alan linkler yer almaktadır. Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgialabilmekteler.

 

10.  Okulumuzda güvenli internet günü kutlamalarında, konu ile ilgili seminerlerde güvenliweb.org.tr. sitesinden alıntılanan bilgi broşürleridağıtılmaktadır.


11.  Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmalarıyapılmaktadır.

 

12.   Okulumuzda Dijital vatandaş olma konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

 

B.  OKULUMUZDA E-GÜVENLİK POLİTİKASININAMACI;

 

 

·         Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğinisağlamak.

·         Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda Hüseyin Ak İlkokulu idareci,öğretmeni öğrenci ve çalışanları için farkındalıkyaratmak.

·         Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkındaolmak.

·         Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleritanımlamak.

·         Bu politikanın, yönetim organı, öğretmenler, destek personeli, harici yükleniciler, ziyaretçiler, gönüllüler ve okul adına hizmet veren veya bunları yerine getiren diğer kişiler (toplu olarak bu politikada ´personel´ olarak anılacaktır) dahil olmak üzere tüm personel için geçerlidir ) yanı sıra çocuklar ve ebeveynleri kapsamasınısağlamak,

 

Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır.; çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar ve  mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.

 

TÜM ÇALIŞANLARIN KİLİT SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

 

·         Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıdabulunmak.

·         Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını (AUP´lar) okumak ve onlara bağlıkalmak.

·         Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumluolmak.

·         Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerinibilmek.

·         Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamalarımodelleme

·         Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitiminiilişkilendirme.

·         Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlemalınması.

·         Olumlu öğrenme fırsatlarına vurguyapmak.

·         Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumlulukalmak.

 

ÇOCUKLARIN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

 

·         Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıdabulunmak.

·         Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlıkalmak.

·         Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygıduymak.

·         İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileridesteklemek.


Bireysel yaşlarına, yeteneklerine ve zayıf yönlerine uygun bir seviyede:

 

·         Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumlulukalmak.

·         Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumluolmak.

·         Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibidavranmak.

 

EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

 

·         Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasınısağlamak.

·         Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışlarıpekiştirmek.

·         Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımınımodellemek.

·         Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleribelirlemek.

·         Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri ve ya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destekistemek.

·         Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıdabulunmak.

·         Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.

·         Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumluolmak.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.01.2023 - Güncelleme: 19.01.2023 21:57 - Görüntülenme: 87
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
e-güvenlik ,